She's gonna wait..

Tuesday, January 4, 2011

cinta jarak jauh.

hoho. tajuk gila panas. eh takla. suamsuam kuku sahaja. okay pengarang sudah merepek. dah lama tak karang esei camni la. otak beku. -_-"

kalau dengar tiga patah perkataan ini, apa yang bermain di minda?

kekasih hati? boya pren? gila pren? skandal? ouh tidak semestinya mesti cuma dalam kalangan yang disebutkan sebentar tadi. kerana cinta itu subjektif. cinta itu... errk. yang aku penah dengar, cinta itu subjektif. kalau aku cakap aku cinta zaty, tak semestinya aku lesbian. cinta itu boleh jadi sayang. okay nampaknya aku memang melalut betul ntah mana hala tuju karangan aku kali ini.

kalau aku cakap aku cinta ilmu. boleh jugak kan? okay cut the crap please.

tapi dalam topik ini, apa yang aku nak timbulkan (selama ni tenggelam?) adalah adakah cinta jarak jauh itu akan berjaya?

mari kita kecikkan skop produksi topik kita. cinta jarak jauh yang macam mana?

sebagai contoh, cerita ini tiada kena mengena samaada yang masih ada ataupun yang telah tiada, kalau ter-kena jugak kat mana mana itu adalah tidak di-sengajakan penulis.

sebagai contoh. si boy dan si girl ni (okay aku geli) dah berpacaran selama 7 tahun let say. then, tiba tiba si B ni kena transfer tempat keja kat obersi. tinggallah si G ni sorang sorang dok kat malaysia. kalaulah kata diorang ni takde kepercayaan antara satu sama lain, korang rasa mampu bertahan tak? mampu ke tak mampu? nak pulak yang memang jarang kontek busy memanjang memang lagi challenging la. eh, ni pertambahan isi yang tidak sepatutnya ditulis. hehh

diberi satu lagi kondisi. kali ni cinta mak bapak dengan anak. katakan lah anak tu tak penah berenggang langsung dengan mak bapak dia, asyik asyik melekat je kat bawah ketiak orang tua. tup tup sekali dapat sambung belajar kat sabah sarawak. yelah, jauh kot, dahlah tak penah terpisah. agak agak la kan, mak bapak dia nak lepas dia pergi tak kalau mak bapak dia tak percaya kan dia? kot kotla dia campur geng samseng ka, dia buat naya kat sapa sapa ka. yelah, fikiran orang tua mesti je nak risau kat anak. agak agak la, kalau mak bapak percaya kat anak dia, mesti dia bagi punya, even dia sayang macam mana pun. betul tak?

satu lagi contoh terbaik. cinta antara kawan kawan. let say kawan kawan sekolah dulu semua dah jauh jauh. nak jumpa, bertahun baru sekali. bukan setahun sekali ye. waktu ni la baru kita tawu kawan mana yang betul kawan kita, ingat kita, sentiasa bersama kita even hakikat sebenar masing masing jauh mana hala. see?

banyak jugak cinta jarak jauh ini.

ape yang penting? kerjasama. itu slogan wonderpets lah!

ape yang penting? kepercayaan, ingatan kita kepada cinta jarak jauh kita. :)

konklusi yang dapat diberi, jangan lupa cinta jarak jauh kita. kerana even mereka jauh, mereka sentiasa dekat di hati. okay slogan lame lagi macam slogan tv9. COOL. :D

p/s : mutu penulisan kurang memberangsangkan. sila cuba lain kali. markah penulisan = C+

hey, IMY. mode gatal sudah menjelma. selamat menggaru!

take care, wassalam.

5 comments:

muzakkir said...

fulamak..
cinta jarak jaoh...
jgn gila bayang dah la...
hahaha

Anonymous said...

aku bru nk teruja kisah ko gn mae.

qis, ce cerita ce cerita.. haha

qiStina said...

muz : haha gila byg tu angau weh! haha :P

k own : haha xpyh :D xmaenla expose2 public. simpan sndiri2 sudah ;)

Anonymous said...

hehehe, bukan gituhh. ye ahh bru best. bukan ko suke cerita cerita ke ? eceyhhh. malu lah pulak...

qiStina said...

haha bykla.. tggu ar nnt mood jwg dtg. ni xde pn jwg haha :D