She's gonna wait..

Thursday, January 13, 2011

chicken chop, as simple as you chop chop that chicken.

(auto publish, sebab aku malas nak online. hehh)
tajuk panjang bukan bermaksud cara cara nak buat pun susah complicated complex. tidak, oh tidak.

macam adjektif yang aku cakap itu, simple je sebenarnye nak buat ciken cop. dari korang pegi beli kat kedai sampai duabelasringgit, baik korang masak sendirik. puas ati pun puas, sedap pun terjamin. err, yang korang punya aku tak jamin la sedap ke tak, tapi yang aku punya, sedaaaap wa cakap lu. okay berhenti riak.

meleleh tak air liur nengoknye? :P credit to google

okay, sekarang mari kita mula kan dengan ingredients yang kita perlu kan.

untuk main course yakni ayam itu sendiri :
ayam bahagian isi (beli yang takde tulang ayam langsung okay?)
tepung gandum untuk menyalut
telur untuk dipukul dan menyalut juga (faham tak maksud ni?)
dan biskut krakers yang dilenyek lenyek sampai jadi serbuk halus
garam secukup rasa

sos :
cendawan butang (kalau dapat yang dalam tin pun sedap jugak, tapi just amik cendawan tu saje taw)
sos lada hitam atau nama saintifik dia blackpepper sauce (boleh didapati di supermarket berdekatan)

google image punya ehsan. ni la cendawan butang, ye adik adik.

okay DONE part ingredients.

sekarang mari main masak masak! yeeha :)

ayam :
1. first sekali, korang lumur ayam tu dengan garam. secukup rasa okay, kalau terlebih masin aku tak tanggung insurans ke hape eh. -_-"

2. biar sekejap, dalam 10-15 minit camtu ah. pastu baru ke next step.

3. salut ayam itu dengan tepung gandum. macam biasa, make sure semua part kena, baru sedappp

4. salut pulak dengan telur tadi yang dah dipukul pukul. hamboih, macam pukul orang pulak T__T

5. last sekali, korang salutla dengan serbuk krim krakers cap hup seng yang dah korang lenyek lenyek tadi.

pastu, ape lagi. bukan NGGGAP terus. biarkan ayam itu berenang renang di dalam kuali panas berisi minyak masak. deep frying, okay?

untuk sos pulak :
senang sangat. korang just campur dua bahan tersebut, ke dalam blender dan biarkan blender itu melakukan tugasnya. haa, maka terjadilah koko crunch. ofkos la tak!
nak tambah garam gula ikut suka korang la, janji sos dia dah siap. :)

then, abisla. haa, senang tak, senang tak? tu la korang, senang je nak masak sebenarnya. nak dengan tak nak je. dan... bukan perempuan je kena tawu memasak. di zaman era globalisasi seperti ini la, lelaki mesti tawu jugak masak. yela, kalau bini outstation, takkan nak mentekadarah kat restoran mamak kandaq saja? :P

selamat mencuba! :)

p/s : mintak mahap la ye, aku tak snap pics waktu aku buat. so takdela visual aids nak membantu korang, harap maklum. :|

5 comments:

muzakkir said...

LAPAQQQQQQQQQ !!

qiStina said...

hahahahaha

ape lagi, masakla ciken cop seketul! hahaha :P

muzakkir said...

xreti wei.say dok HOSTEL.

qiStina said...

hok aloh. megi le weh, option terbaik utk pljr pljr hstel sprti anda! haha

Anonymous said...

layan nohhhhh, gila ah mlm nih gak aku p order satu. x kireeeeee ! haha