She's gonna wait..

Monday, August 29, 2011

feeling dia tak sama.

dengaq cerita esok malaysia raya.

aku dok syahdu sorang sorang dengaq. ingatkan boleh skype sambil pakai baju raya. sambil makan kuih raya. sambil dengar takbir raya.

new zealand raya lusa. takpala, aku boleh tahan lagi.

tadi call ayah. bila aku bagitau aku raya rabu, teruih dia gelak. gelak dia, bukan gelak lucu. gelak cover takmau bagi aku haru. aku pun apa lagi, cover la takmau bagi nampak cengeng.

satgi nak skype pulak. agak agak mampu terus bertahan tak? 95/5. 95 komfem tewas, 5 lagi insyaAllah sebak.

bukan aku tak meraikan kemenangan di pagi Syawal. bukan aku tak gembira beraya. cumanya... feeling dia tak sama. bila bila masa boleh "hujan yang turun bagaikan mutiara". faham kan perasaan ini?

selamat hari raya, dari perantau jiwa kacau sekarang.

hadiah teristimewa dari kesayangans hari ini. :')

Friday, August 26, 2011

entri oh entri

entri bukan entri raya, sebab aku tawu, asal new post je, mesti nak homesick kan? budak cengeng, biasa la.

iya, kalau nak ikut rasa hati, nak je aku tulis panjang berjela sambil tahan sebak. tapi, malas la kan. malas la bila rasa ini bukan rasamu. aiseh, Anang beb.

so, here's the topic.

dia.

ecewah, bajet misterius?

dahla, malas aku tulis entri panjang panjang. (demotivate tiba tiba)

tunggu esok esok time mood nak mengarang mai. time tu, mesti aku semangat nak tulis. semangat nak tulis dengan airmata jatuh berlinangan *lagu siti airmata syawal ke udara*

konklusi; entri takde isi. :P

Sunday, August 21, 2011

tak sama macam dulu dulu

dah lama tak menulis, terasa kejanggalannya bila mengarang untuk satu perasaan yang aku pun tak pasti.

ayat pun tak boleh belah.

sebelum aku melangkah lebih skema, seeloknya kalau aku bagitawu dulu apa aku tengah buat.

currently tengah siapkan assignment lesson plan mathematics yang due datenya lusa. rabu pulak, ada test paper crime. bukan calang calang eh calon2 test ni. bukan calang calang yang berani ambik risiko fail weh susah weh. hmph

tapi takpe. sebab aku rasa ada kepentingan untuk aku menulis disini, hal2 picisan seperti itu kita tinggalkan seketika.

picisan tu weh, picisan. jangan main main dengan orang bahasa.

________________________________________________________________________
frankly speaking, first time puasa luar dari rutin selama 20 tahun memang satu ujian buat aku. like serious, bukan senang nak pejam mata ignore impian lalu depan bazaar tutup hidung simpan purse berjimat cermat amalan mulia. oh no, no. lainlah korang pokai, tu lain cerita.

kalau dikira dari segi family yang sentiasa me-nyupport tak kira dari segi sokongan moral dan sogokan kewangan, itu memang tak jadi masalah for the past 20 years. sekarang? alamat dalam mimpilah jumpa family wei!

tu tak campur shopping punya point.

to cut it short, kalau sebelum sebelum ni aku dah terbiasa dengan rutin puasa macam ni, tiba tiba *muzik suspens* umur 21 takde dah nikmat semua ini. yang ada hanyalah kenangan untuk diingati tatkala diri dilanda homesick.

and, that's it.

satu perasaan timbul.

perasaan yang tak boleh nak digambar dengan kata kata-korang-kena-feel-sendiri-baru-tauuu

puasa di tempat yang minoritinya Islam sangat berbeza. totally different.

tengah tengah jalan nak pegi kelas, boleh pulak mat saleh ni makan burger terbau bau aroma menusuk perut.

tengah syok syok sembang dengan kawan, sekali lalu minah saleh pakai baik punya cilok. ehem ehem tidak perlu explanation panjang disini.

dengan sejuk lain macam. the whole day rasa nak beradu dengan enaknya di atas tilam yang empuk.

tu baru sikit. sikit je tu, malas nak memanjangkan entri ni.

tapi...
ada satu perasaan ni.
susah nak explain.
aku panggil perasaan itu, "something".
sebab aku rasa puasa kali ini insyaAllah lain dari yang lain.
sebab.. entah.
see? aku pun tak tawu.

mungkin aku terlepas charkueyteaw dekat bazaar ramadhan sekarang, tapi itu tak penting.

2 tahun lagi aku boleh dapat. perasaan itu? entah bila lagi nak dapat kan? have a blessed Ramadhan, readers! (even Ramadhan dah di penghujung tsk tsk)

Thursday, August 11, 2011

i miss you.


semoga beliau sentiasa kuat dan tabah, ya Allah. berilah kekuatan kepadanya, kerana aku jauh.

i wish i can be there just for her. i want to hug her close and tight. semoga Allah sentiasa melindungimu.

Wednesday, August 10, 2011

Wordless Wednesday versi homesick







tengok kot google map pun jadi la. maaf, ter-ada words pulak. heh

Sunday, August 7, 2011

awat taktau?

malas nak syahdu banyak banyak. meh aku straight to the point.

.
..
...
....

HOMESICK.

untunglaaaa korang dekat rumah. untung untunglaaaaa

(ni kes serius ni, kena refer pakar sakit rumah)

normal weh, tengah tengah malam buta nak rindu rindu bagai. hampeh punya. timing nak tidoq lagi haghu. takpala, cukup kot aku melalut sat. nak tidoq, esok kelas awai. T_T"

"dalam dingin subuh, hatiku terusik" takdan subuh pun dah terusik tsk tsk

Wednesday, August 3, 2011

mata

pernah tak korang tengok diri sendiri kat cermin, and this sentence terkeluar dari mulut,
"ish, buruknye muka. dahla kulit bertompok tompok. kenapalah orang lain lagi cantik eh?"

frankly speaking, aku pernah.
aku pernah duduk depan cermin sorang sorang, belek muka, dan ada saja benda aku tak puas hati. hidung besar la, jerawat merayap la. dan yang selalu aku mengomel, "apesal hah mata aku juling?"

serius low self esteem.

waktu tu, aku rasa macam seolah olah aku ni takde ape. macam, serba serbi kurang. dalam erti kata lain, aku ni banyak lagi disadvantages dari advantages sebagai Qistina. rasa macam tak sesempurna orang lain. serius.

sampai la satu ketika, aku terfikir. seolah olah aku menyalahkan Allah atas keadaan fizikal yang macam ni. berkata, "eh tak cantik macam dia la..." seperti tak bersyukur atas apa yang kita ada.

sebenarnya, aku ni bertuah.

sebabnya, kalau bukan pasal mata juling ni, silap silap aku boleh buta akibat tak tawu ada cataract dalam mata.

kalau bukan pasal mata juling ni, mungkin sampai sekarang aku tak tawu betapa berharganya mata.

kalau bukan pasal mata juling ni, entah entah sekarang ni aku mungkin pandang orang buta takde perasaan.

at least Allah bagi aku satu lagi peluang untuk melihat. kalau Dia tarik nikmat kedua dua mata terus?

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?" (surah ar-Rahman)

Dia menjadikan sesuatu mesti ada hikmahnya. mesti ada faedahnya. mesti ada sebabnya. cuma kita yang tak pernah menghargai, tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. lumrah manusia, sentiasa mahukan lebih dari apa yang perlu.

cuba berfikir sejenak. kalaula hari ini kita bersyukur dengan 3 benda, dan esok yang ada pada kita cuma these 3 things. and the rest, Allah dah tarik nikmatnya. what say you?

Wordless Wednesday.