She's gonna wait..

Wednesday, May 16, 2012

hari?

kalau ikutkan, hari ini dan hari hari lain, takde bezanya. serius, tak amek port kalau ada special day ke, or anything that has nothing to do with me. biasalah, buat apa pening kepala otak kalau benda dah tak penting, tak pernah nak amek tawu?

tapi, these few days sebenarnya sangat penting, sangat penting untuk satu dunia secara general nya.

15 mei.

what is so special about this date? previous years, yeah. jalani 15 mei tanpa rasa apa apa, macam biasa. hidup normal, as if nothing's wrong.

tapi, something is wrong this year, sebab ada satu event yang aku tak pernah amek port selama 21 tahun yang lepas.

nakbah palestin day.

siapa lagi nak peduli kalau bukan kita saudara mereka? "Who did not care about Muslims is not one of them." ouch, terkena anak panah direct tertusuk tajammm.

mungkin tak banyak yang kita boleh lakukan pun, dengan standard kita sebagai student, orang biasa. tapi we can make a difference kan? everyone can make dua', kan? :)


16 mei.

aku suka tarikh ni, sebab once ibu ayah balik rumah lepas kerja, bertimbun hadiah, kad ucapan, dan makanan yang dibawa balik bersama. itu tak kira lagi pen berbatang batang. (waktu tu rasa riang sangat kalau dapat pen) well, budak budak habaq hang. suka hari tu sebab dapat hadiah je pun, nothing else.

but as time goes by, dan dalam masa 2-3 tahun lagi sebelum bertitle 'Cikgu', hadiah tu takdelah sangat terasa kepentingannya. kurang sikit sifat materialistik dulu dulu. ehemmm

what matters, the thought itself. kalau dulu, selalu diuar-uarkan, jadi cikgu ni, kerjanya mulia. paling ingat, part "Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa," karya Usman Awang. "power gila cikgu ni!" tapi bila berada dalam profession itu sendiri, baru tahu betapa payahnya nak mendidik seorang anak bangsa. mendidik itu, berbeza dengan mengajar ye tuan tuan puan puan.

suka analogi ini.

ibu mendidik anak. (mendidik jiwa = nasihat, teguran, kasih sayang, untuk pembentukan jiwa itu sendiri)
guru mengajar anak murid. (mengajarkan ilmu = pengetahuan, tanpa rasa kasih sayang sedalam ibu kepada anak)

selamat hari guru everyone, semua orang pernah jadi cikgu kannn? ajar ikat tali kasut pun bolehhh :D


ahad minggu kedua bulan mei.

untuk tahun ni, agak spoil jugakla, since abang dah wish ahad sebelumnya. makanya, mother's day keluarga saya adalah the first ahad of the month. -___-" pun bolehhh. tapi takpe, as long as wish ibu sudah, that should be fine.

cukup ke sekadar wish satu hari?

cukup, kalau sayang ibu cuma on that particular day je. ye dok?

sekadar wish is not enough. mana mungkin wish satu tahun sekali dalam satu hari mampu balas jasa ibu selama _____ (isi ikut umur anda) tahun anda hidup. maths reti?

cuma nak cakap, semua orang mesti sayang ibu kan? why don't kita buktikan rasa sayang itu melalui perbuatan? actions speak louder than words kan?

"balik hujung tahun ni, tiap tiap hari nak masak kat dapur, kemas rumah, laundry, semua biar ina yang buat. ibu, goyang kaki jaga cucu je tau." mampu?



eh jap. cucu? cucuq mungkin la ada kan, cucu ni nak pi cari mana? abang, kawen cepat please!

2 comments:

Cik NurulZaty said...

15 may besday i jugakk..heee


and u!

selamat ari guru!

qiStina said...

happy birthday to you sweetie pie! :) rinduuuu sama kamuuuu <3 <3 <3